En ljuv sommarklänning till min älskade syster!

Jodå, jag hann faktiskt med att få min lillasysters klänning färdig innan vi åkte till Danmark och Legoland. Däremot hann jag aldrig blogga den så nu kommer den. Tyvärr är inte bilderna några 10-poängare direkt och nu är ju klänningen hos syster yster så några nya kort blir det inte. Kanske kan få tigga till mig ett par livebilder framöver ;-) för det är verkligen då klänningen kommer till rättvisa. Förra året kom syrran med en klänning till mig som våran mormor har haft i sin ungdom och undrade om jag kunde försöka få bort fläckarna. Tyvärr lyckades inte det och fläckarna var alltför framträdande för att det skulle kännas kul att använda klänningen. Den var ganska enkel i sitt utförande, men med små detaljer som gav det lilla extra. Jag skulle tippa på att mormor hade klänningen någon gång under 50-60-talet (hon är född 1936). Efter lite funderande fram och tillbaka kom vi fram till att eftersom klänningen var obrukbar så var det ok att sprätta upp den och använda den som mönster till en ny klänning. Men vad skulle den nya klänningen vara i för tyg? Jag hittade ett blå/vitrutigt tunnt bomullstyg med lite "satin" känsla i (på Tygvaruhuset) och det tyget visade sig bli aldeles utmärkt för ändamålet. Tyget blir också riktigt snyggt mot en solbrun hy, vilket min syster nu har förmånen att ha. Men processen från idé till förverkligande har tagit lång tid. Förra sommaren var ju ingen vidare sommar för min del och tanken har ju hela tiden varit just sommarklänning. Då syster yster frågade lite försiktigt om jag kunde tänka mig att ta itu med klänningen så kändes det som att det verkligen var dags.

Alltid ute lite i sista minuten dock, men det är så typiskt mig, trots att jag gillar att planera och vara förberedd. Nåväl, framför tv:n några kvällar satt jag och sprättade många sömmar, en del handsytt och en del maskinsytt. Jag kunde sprätta upp enbart halva klänningen och på så vis använda den andra halvan som en "förlaga" eller "översiktsbild" över hur slutresultatet skulle se ut. Lite tankefel och sprättande blev det på vägen, men som helhet förflöt det relativt väl. Trots många moment som jag sällan gör som att sy veck, dragkedja, knapphål. Dragkedjan var nog det som krånglade allra mest, ända till jag kikade in på Bibbis tips och tricks sida och tog mig vidare till en liten tutorial hos Kånkarong. Då löste sig dragkedjeproblemet i ett naffs! Kvällen innan vi skulle resa till Danmark var klänningen färdig, syrran kunde prova den och vi kunde konstatera att den satt som den skulle. För någon tid för ändringar innan resan fanns ju liksom inte. En miss under arbetets gång som i slutändan ledde till en fin detalj var då jag lyckades sy fast en del av kjolen i overlocksömmen och kniven dessutom hann kapa lite tyg. Lite snabbt funderande resulterade i att jag bestämde mig för en applikation i form av en svala. Applikationen blev i samma tyg som övriga klänningen, men jag brydde mig inte om att mönsterpassa och det gav en fin effekt i mitt tycke. Det finns nog hundra saker till som jag skulle kunna skriva om den här klänningen, men jag nöjer mig med detta och visar i stället lite bilder.


Klänningen har många fina detaljer som inte framgår så tydligt utav bilderna. Det är veck och avskärningar och lite annorlunda detaljer som verkligen "gör" klänningen. Knäppning framtill, dold dragkedja i vänstra sidan och en kul detalj i form utav dolda fickor framtill i kjoldelen. På "originalet" var dessa fickor ingenting man kunde stoppa saker i, men jag valde att göra dem större och ganska djupa så kan man stoppa t ex nycklar där i.


Jag har ingen aning om storleken på skapelsen då originalet inte var storleksmärkt, men jag skulle tippa på att det handlar om stl 36/38.

     
Detaljbilder på en utav de dolda fickorna, samt baksidan av klänningen.


Applikationen i form av en flygande svala. Så mycket somrigare kan det väl inte bli?!

Så med andra ord hann jag med det jag "skulle" innan semesterresan. Det blev dock inget till mig själv, men där brukar startsträckan också vara väldigt lång. Jag har flera idéer, jag har tygerna, men just nu har jag inte lusten. Sedan ligger det fem stycken tillklippta t-shirts till äldstingen som jag skulle behöva ta itu med, men även där är det avsaknad av inspiration som ställer till det. Så därför är nästkommande projekt som står på tur en liten beställning jag fått in i dagarna. Det skall bli skoj! Och kanske kan den ge mig den där sista knuffen framåt så högen med t-shirts blir klara...innan sommaren är slut. Fast å andra sidan, det är ju långt kvar, eller hur?